Een bevredigend antwoord op de vraag wat de “Erfzonde” eigenlijk is


Costa Erica: “Nu valt het me te binnen dat pater Paul, Minderbroeder (Franciskaan) in Hasselt (Klooster van het “Heilig Paterke”) heel erg geïnteresseerd was in de “Openbaringen aan Pastoor Guido Bortoluzzi”. Zoals bij me zelf zal het voor veel religieuzen een bevredigend antwoord zijn op de vraag wat de “Erfzonde” eigenlijk is.

Uitgerekend een Katholieke priester-professor aan de KU Leuven is de grondlegger van deze, zeg maar Big Bang-nonsens. Door het boek Genesis af te doen als een soort beeldspraak of Mythologie is er heel veel kwaad gedaan. Op het strenge Katholieke college (middelbare school) was het Godsdienstonderricht eerder een soort van les in Archeölogie geworden; we wisten meer van Neanderthalers, Cromagnon-mensen, Dinosaurussen dan van wat er in de Bijbel stond. Men ging nauwkeurig onderzoeken bij de mensapen hoe de spraak onstaan was. Het zou te maken hebben met de “mutatie” van de onderkaak. “The Oregin of Species” verving ineens eens de Bijbel en het Evangelie; wat op de lagere school nog “Gewijde Geschiedenis” genoemd werd. Al het van zelfsprekende tijdens men kinderjaren werd over boord gegooid. Ik heb dan toen ook Kerk en geloof de rug toegekeerd. Wat anders hielden ze ons voor dan het Marxistisch materialisme. God was overbodig geworden. Als ik er nu over nadenk hadden ze het met de “Gewijde Geschiedenis” het bij het rechte eind.

Genesis “is” geschiedenis en niet zomaar een symbolisch verhaal. Daarom stoot het me wat tegen de borst als paus Franciskus er uitflapt : ” Natuurlijk was er de oerknal !”? Als je een handgranaat in een stapel brandhout gooit heb je nog lang geen meubelen. En wanneer is instinct in geweten overgegaan? Vroeger hebben we het in de les moraalfilosofie een hele tijd over de woorden “is” en “moet” gehad. Een glas is een glas, maar moet dat ook een glas zijn, glas is een Chemische structuur van SiO2 als een tetraëdrische SiO4-structuur. Ieder zuurstofatoom is verbonden aan 2 siliciumatomen en telt daarom maar voor de helft mee. Je kan het wetenschappelijk wel vaststellen, maar dit is geen antwoord op de vraag moet dat ook zo zijn. Je kan een mens vermoorden, maar waarom mag je dat niet ! Als je God aan de kant wil zetten, zit je dadelijk muurvast. Vroeger dachten de Grieken een atoom het kleinste onderdeel was van een molecule, maar nu blijkt dat een mikrokosmos, een minuskuul heelal waar geen enkele wetenschapper het einde van kent, te zijn, net als het heelal met de zon, de planeten, de sterren niemand weet waar het eindigt.

Alfa en Omega, God laat zich niet doorgronden, nu niet, nooit niet en dan hebben we het nog maar het stoffelijke, het materiële het vergankelijke, niet over de machten en krachten daarbuiten, het onvergankelijke, het eeuwig durende… We hebben het over miljoenen en miljarden jaren. Maar wat als het blijkt dat ons stoffelijk heelal slechts een tien duizendtal jaren bestaat, wat waarschijnlijker is. Tijd ook weer een begrip van ons stoffelijke, sterfelijke mensen…”. 

Costa Erica studeerde aan Hoger Instituut voor Wijsbegeerte – KU Leuven

Bron: Facebook


Een gedachte over “Een bevredigend antwoord op de vraag wat de “Erfzonde” eigenlijk is

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: