Dominicaan: H. Thomas Aquino onverzoenbaar met evolutionair theïsme


door 

Zonder dat ze dat zelf altijd beseffen, zijn de meeste christelijke hoger opgeleiden in feite evolutionaire theïsten.

Dat wil zeggen dat ze geloven in God als schepper van het heelal, maar daarnaast geloven dat de conventionele oorsprongsverhalen van de wetenschap óók waar zijn. In hun visie is de ons omringende werkelijkheid dus geschapen, maar tegelijk een toevalsproduct van blinde natuurwetten. Dat die positie een scherpe tegenspraak in zich heeft, spreekt voor zich. Het heeft iets van twee walletjes eten: wel voor christen willen doorgaan, maar vooral ook door de academie – die intolerant is tegen dissidentie op dit punt – serieus genomen willen worden.

Handig overzicht

Graag roepen evolutionaire theïsten (ook wel christendarwinisten of evolutionaire creationisten genoemd) de H. Thomas Aquino aan als getuige voor hun standpunt. Dat kunnen ze beter niet doen, legt de dominicaan Michael Chaberek uit in een artikel dat hier [pfd] te vinden is. Behalve een leerrijke conclusie bevat het artikel diverse interessante wetenswaardigheden over het denken in de traditie van de Kerk over het ontstaan van de soorten, zoals de tegenstelling tussen Sint Ambrosius (die meende dat soorten geleidelijk in de tijd ontstonden) en Sint Augustinus (die meende dat ze tegelijk geschapen werden, zij het deels indirect). Op het eind van het artikel geeft Chaberek een handig schematisch overzicht van de verschillende evolutionaire standpunten in relatie tot Sint Thomas.

>>>  www.katholieknieuwsblad.nl


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: