Getuigenis: Mijn herinnering aan Don Guido


Mijn herinnering aan Don Guido

door Renza Giacobbi

Ik ontmoette Don Guido in 1986, toen ik de kapel van het Huis van de Geestelijkheid van Belluno bezocht. Op een dag arriveerde deze 79-jarige priester, die me verbaasde met het bijzondere enthousiasme en de overtuiging waarmee hij de Heilige Mis vierde. Zijn blik en zijn hele wezen waren zo geconcentreerd in wat hij zei en deed, dat ik werd getroffen. Zijn korte, geïnspireerde en ongelezen homilieën waren zeer diepgaand en nieuw en eindigden bijna altijd met woorden van bewondering en liefdevolle devotie tot de Maagd Maria.

Na enige tijd benaderde Don Guido me om te vragen of ik hem kon helpen om een manuscript dat hij wilde publiceren te herschikken en te kopiëren, omdat hij het zelf niet kon doen omdat hij moeite had om te schrijven vanwege een scheur in de ligamenten van zijn rechterschouder een paar maanden eerder. Zo kwam het dat hij me over zijn boek begon te vertellen en me vertelde dat ‘erfzonde’ een zonde was van hybridisatie van de zuivere soort van de ‘Zonen van God’ die volmaakt geschapen waren, zoals de Bijbel zegt, maar kort daarna verdorven door vereniging met de voormenselijke soort waarvan ze waren afgeleid.

Toen ik deze woorden hoorde, keek ik hem wazig aan. Hij had een blik van onschuld en oprechtheid, dus ik vroeg hem:

– Hoe zeg je deze dingen? –

Hij antwoordde, kijkend naar de hemel:

– Wie heeft me verteld dat het niet fout kan gaan! –

Op dat moment, geschokt maar geïntrigeerd door zo’n schokkend antwoord, realiseerde ik me in een paar ogenblikken dat het dwaas zou zijn mijn houding van afsluiting nog voordat ik de feiten kende. Ik kon me altijd de vrijheid voorbehouden om te zeven en me later terug te trekken. Dus ik stemde toe.

In de vijf jaar die volgden, voor zijn dood, had ik de gelegenheid om vele uren te luisteren en opnieuw te luisteren naar het verhaal van zijn buitengewone bovennatuurlijke ervaringen.

Hij sprak eenvoudig en zonder retoriek. Zelfs de diepste concepten werden door hem gemakkelijk te begrijpen. Als intelligent criticus wist hij de essentie van elke vraag te vatten en toonde hij tegelijkertijd een verrassend analytisch vermogen. Hij was geïnteresseerd in alles om hem heen, of het nu de natuur of de menselijke ziel was. Hij had een zeer scherpe geest van observatie: in het leven werd hij getroffen door zelfs de kleinste details die anderen onopgemerkt lieten. Dit verklaart de zo minutieuze beschrijvingen van zijn visioenen.

Ik zag in zijn ogen een immense vrede, een perfecte balans en veel nederigheid tegenover de grootsheid van de ontvangen boodschap. Hij zei altijd:

– Maar je denkt, alleen ik… Zo kleinzielig! –

In zijn woorden heb ik nooit een zweem van zelfgenoegzaamheid betrapt omdat ik door de Heer voor deze taak was uitverkoren; integendeel, hij voelde een groot wonder dat God zich had aangepast aan zijn kleinheid.

Tegelijkertijd voelde ik zijn lijden van niet geloofd worden en het waardige besef dat zijn kruis al lang daarvoor door Jezus was gedragen toen hij door de mannen van zijn tijd werd afgewezen, bespot en gekruisigd.

Hij voelde zich alleen, onbegrepen, maar nooit ongelukkig: het gebed was voor hem een authentiek toevluchtsoord dat hem voortdurend hernieuwde. Ik werd getroffen door zijn overtuigde manier van bidden, door zijn volledige vertrouwen in Gods barmhartigheid. En hoeveel zeggingskracht, kalmte en vertrouwen op God in die gebeden! Veel daarvan waren spontane gebeden.

Hij had er het volste vertrouwen in dat de Heer Zichzelf vroeg of laat zou voorzien om de barrières van wantrouwen te slechten die onoverkomelijk leken. Het was noodzakelijk om iedereen met deze openbaring verder bewijs te geven van Zijn oneindige barmhartigheid door de mens uit te leggen wat de ware vooroordelen waren die zoveel lijden op aarde brachten en tegen welke prijs wat onherstelbaar verloren was gegaan, werd verlost. Don Guido zei dat dit bewustzijn velen zou stimuleren om hun leven niet te verspillen en het Woord van redding in de Heilige Schrift te zoeken.

Don Guido had een levendige spontaniteit in houdingen en een jonge geest bewaard in een lichaam dat nu al zijn jaren liet zien.

Hij behandelde iedereen met vriendelijkheid en vriendelijkheid: welwillend tegenover menselijke zwakheden, hij stimuleerde de beste kwaliteiten. In de Belijdenis was hij expliciet en objectief in het benadrukken van verantwoordelijkheden. Tegelijkertijd toonde hij zijn achting en vertrouwen en communiceerde hij de wens om opnieuw te beginnen. Hij vleide niet maar hartverwarmend. Hij herhaalde onvermoeibaar: “Pro posse, petere ut possis”, als je je onbekwaam voelt en wilt kunnen veranderen, vraag God dan om hulp.

Ik herinner me zijn goede karakter en zijn rechtschapenheid als man en als priester. Zijn meest duidelijke gave was juist nederigheid, de ware, om zichzelf een klein instrument in Gods handen te voelen. Hij had de onschuld van een kind. Nooit de kleinste leugen, nooit, zelfs niet uit zelfgenoegzaamheid, het kleinste compromis, nooit de minste trots.

Ik heb enkele kenmerken van zijn persoonlijkheid getraceerd, zodat de twijfel niet ontstaat bij degenen die deze pagina’s lezen dat zijn pen uit de fantasie is gehaald.

Misschien omdat ik een constante getuige ben geweest van zijn laatste vijf jaar, vertrouwde Don Guido me al zijn geschriften toe om ze te beschermen en te publiceren. En aangezien ik van Don Guido niet alleen veel uitleg heb gekregen, maar ook veel woorden van goedheid, voel ik het verlangen om mijn dankbaarheid aan hem te uiten door mijn toewijding na te komen.

Bron

Reacties zijn gesloten.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: